Gå til hovedindhold

Brændeovne

Brændeovne er en stor kilde til luftforurening med bl.a. partikler. Forureningen afhænger meget af typen af brændeovn, af skorsten, af brændslet og af fyringsvaner.

Indhold

    Du må aldrig brænde imprægneret, limet, malet eller lakeret træ, kulørte ugeblade og reklamer, mælkekartoner, træpaller, pap eller plast af. Når du har tændt op, og det brænder godt, må du heller ikke bruge aviser.

    Der har været diskussion af, om man kunne brænde træpaller af i brændeovne, men det er nu besluttet, at det er forbudt.

    Det er også forbudt at brænde affald af i din brændeovn.

    Hvis Albertslund Kommune modtager klager over røggener, vil vi eller skorstensfejeren tage ud og undersøge sagen. Vi vil have fokus på typen af brænde og skorstenshøjden samt optænding.

    Hvis klagen vurderes at være berettiget, kan vi kræve, at generne bliver bragt til ophør eller eventuelt kan fortsat brug forbydes. Dette gælder også for åbne pejse.

    1. Brug altid kun tørt brænde. Brændelageret skal være overdækket i mindst et år. Tag brændet ind i god tid, inden det skal bruges.
    2. Tænd op med to stykker brænde i bunden, og ovenpå stabler du pindebrænde i lag med luft imellem, så du tænder op øverst. Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned. Brug ikke kulørte sider som reklamer og ugeblade til optænding.
    3. Fyr lidt men tit, så du opnår en høj temperatur og tilstrækkeligt med luft. I kraftig luft i starten og mindre, når brændet er blusset af. Så længe der er gule flammer skal du ikke skrue ned for luften.
    4. Lad ikke brændeovnen brænde hele natten med et minimum af luft. Skorstenen kan sode til, og dårlig forbrænding er sundhedsskadeligt.
    5. Køb eventuel en ny brændeovne. Udslippet af partikler kan halveres, hvis du skifter til en ny model. Vælg da en svanemærket brændeovn.
    6. Hold øje med om din brændeovne generer naboerne. Gå udenfor og se om der er meget røg. Den ideelle forbrænding kendes ved, at røgen er usynlig. Synes du det lugter grimt, så er der stor sandsynlighed for, at du gør noget forkert.

    Læs mere om korrekt fyring på Miljøstyrelsens hjemmeside.